خوردنیهای مفید در هوای آلوده
در غذای دانشآموزان باید از مواد غذایی که سرشار از کلسیم،آهن،فسفر و روی است،استفاده شود زیرا این مواد جذب آلایندهها را در بدن کاهش میدهد.به گزارش"انجمن آرپی و اشتارگارت ایران - تی یلم"به نقل از سلامت نیوز؛مهناز تسلیمی متخصص آموزش سلامت مدارس در زمینه مراقبتهای بهداشتی در مقابل با آلودگی هوا برای دانشآموزان اظهار داشت:مسئله آلودگی هوا یکی از حادترین مسائلی است که به خاطر شهرنشینی و تمدن صنعتی ایجاد شده است و متأسفانه اثرات آن نه تنها متوجه انسان میشود بلکه به حوزه محیط، گیاهان و مواد و اشیایی که با آن سر و کار دارد هم سرایت میکند.وی اضافه کرد:اگر چه فصل سرما و استفاده مردم از وسایل گرمازا بیشتر احساس آلودگی هوا را ایجاد میکند، ولی آلودگی هوا در کلانشهرها همیشه وجود داشته است و ترویج فرهنگ شهرنشینی، ترافیک و افزایش مصرف سوختهای غیراستاندارد باعث میشود این آلودگی به طور مستمر در روزها وجود داشته باشد.تسلیمی افزود: متأسفانه آلودگی هوا به ویژه برای گروههای سنی کودکان و نوجوانان آسیبهای زیادی به همراه دارد و ممکن است با علائمی مثل تنگی نفس،افزایش ضربان قلب،افزایش سرعت تنفس،استمرار بیماریهای ریوی،سرفه مکر،حلق و گلو،تحریک چشم،آبریزش و حتی اختلالات خلقی و تحریکپذیری بیشتر،خود را نشان دهد.وی ادامه داد:این روند در طولانیمدت باعث کاهش سیستم دفاعی بدن میشود و به ایمنی کودکان و نوجوانان آسیب میرساند و روی حافظه کودکان اثر میگذارد.متخصص آموزش سلامت مدارس بیان داشت: با توجه به اینکه پدیده آلودگی هوا به عنوان بخشی از زندگی کلانشهرها در ایران و جهان است،دانشآموزان و خانوادهها باید توصیهها را مورد توجه قرار دهند. کلسیم،آهن، فسفر و روی تسلیمی گفت:در غذای دانشآموزان باید از مواد غذایی که سرشار از کلسیم،آهن،فسفر و روی است،استفاده شود که این مواد جذب آلایندهها را در بدن کاهش میدهد.وی ادامه داد: مصرف شیر به عنوان مثال 2 تا 3 لیوان در روز همراه با مخلوط عسل،ارده و گردو مفید است.مصرف سیب،آجیلهای خام تازه،سبوسدار و جوانه هم توصیه میشود.ویتامین C این متخصص آموزش سلامت مدارس به استفاده از ویتامین C اشاره کرد و افزود: این ویتامین باعث افزایش ایمنی بدن میشود و بهترین منبع آن میوهجات و سبزیجات تازه است مثل گوجهفرنگی،کلم بروکلی، انبه، لیمو،اسفناج،نارنگی و منابعی که دارای ویتامین C هستند،توصیه میشود.ویتامین E تسلیمی تصریح کرد:مصرف ویتامین E هم باعث میشود از تخریب دیواره سلولها توسط این سموم پیشگیری که دانشآموزان میتوانند از دانههای گیاهی روغنی مثل آجیل، روغن سبوس گندم، روغن آفتابگردان،بادام و ذرت و زیتون استفاده کنند و توصیه میشود خانوادهها در وعدههای غذایی از سالادهای پر سبزی با روغن آفتابگردان و زیتون استفاده کنند.وی یادآور شد:در بحث بهداشت فردی در شرایطی که به صورت اضطرار تعطیلی اعلام میشود،دانشآموزان به هیچ عنوان از خانههایشان خارج نشوند به خصوص در مراکز پرترافیک و آلوده شهر حضور پیدا نکنند و در صورت حضور اجباری،پس از بازگشت لباسهایشان را تعویض کنند و خوب بشویند.تسلیمی به استفاده از مواد غذایی در خارج از خانه اشاره کرد و گفت: دانشآموزان از استفاده کردن از مواد غذایی و نوشیدنیهای بدون بستهبندی و موادی که در معرض گرد و غبار قرار دارند و خرید از دستفروشان خودداری کنند و از غذاهای چرب و سرخشده فستفودها و غذاهای کنسروی و چیپس به ویژه در روزهای آلوده نیز پرهیز کنند چرا که این نوع غذاها موجب احتباس سموم و عدم دفع سموم از بدنشان میشود.وی افزود:دانشآموزان باید تمام میوه و سبزیجات را قبل از مصرف،شستشو و ضدعفونی کنند و در شستن دستهایشان بیشتر دقت کنند؛چرا که این آلایندهها از روی نشستی که روی بدن میکند،آسیبزاست.مشکلات قلبی این متخصص آموزش سلامت مدارس یادآور شد:دانشآموزان روزی چند مرتبه چشمها، دهان و بینی را شستشو دهند که قرقره آب و نمک به دفع آلایندهها کمک زیادی میکند.وی ادامه داد:ضمن اینکه حتماً لباسهای مدرسه و منزل را جدا کنند و مرتب لباس مدرسه را شستشو دهند تا آلایندهها از روی لباسها خارج شود و در هوای آلوده از ورزش کردن خودداری کنند.این متخصص آموزش سلامت مدارس گفت:دانشآموزانی که به نحوی مبتلا به اختلالات خونی و ایمنی هستند و مشکلات قلبی و تنفسی دارند،در صورتی که نیاز به خارج شدن دارند حتماً از ماسکهایی که مورد تأیید است،استفاده کنند.تسلیمی اضافه کرد:خانوادهها و دانشآموزان در روزهای بارانی که بعد از روزهای طولانی آلودگی هواست،زیر بارانها حضور پیدا نکنند چرا که این بارانها به بارانهای اسیدی مشهور است و این بارانهای اسیدی میتواند آسیبهایی برای این دانشآموزان داشته باشد.
نظرات شما عزیزان: